Skrivet av: solglitter | 18 april 2011

Påskfärger

I natt är det fullmåne och det var det väl även i går natt. En stor, vit, lysande måne hängde på himlapellen och signalerade att påskveckan skulle inledas. Numera säljs påskris – bara det, vi säljer björksly i stället för att knipsa av det helt gratis – med vita eller svarta fjädrar i. Sedan när är svart en påskfärg?

De flesta brukar väl tycka att gult och/eller lila är påskens färger. Gula, duniga kycklingar eller kycklingar i marsipan. Lila är kyrkans färg till påsk. Har för mig att hela denna veckan har en färg – blå måndag, vit tisdag, o.s.v. Alla dessa färger symboliserar något inom kyrkan eller religionen. Sverige är världens mest sekulariserade samhälle och de flesta av oss har ingen aning om vad dessa färger betyder – de flesta vet inte ens att de finns.

Judarna firar också i veckan – de firar övergången, när Moses delade Röda havet med sin stav, så att de kunde fly från fångenskapen i Egypten och vandra in i sitt utlovade land, där en dag en messias skulle födas. De väntar ännu. De personer som redan befann sig i det utlovade landet blev förvånade, men på något vis lyckades man leva tillsammans. Då.

De kristna länderna firar ju påsk för att minnas Jesu lidande, död och uppståndelse. Det symboliska påskalammet, som offras för våra synders skull, men som sedan likt grisen Särimner uppstår igen. Symboliskt, alltså… Om man inte är så religiös, utan ser på saken utifrån. Det är en märklig tanke att vi skulle födas syndiga, fulla av skuld och att tron på Jesus skulle tvätta oss rena från denna arvssynd… Tror någon alls idag på arvssynden?

Lamm äts väl till påsk, men mest äter vi ju ägg, en mycket, mycket gammal tradition för att fira vårens födelse. Hönorna som ofta inte lyckades lägga ägg under den kalla vintern började värpa igen, till vårvärmens ära. Alltså åt vi ägg som fertilitetssymbol, som en glädjeyttring över naturens uppvaknande och påsken var inte uppfunnen ännu på våra breddgrader. Vi målar äggen i vackra färger för att fira lite extra och ger bort påskägg till barnen, fyllda med godis eller påskpresenter.

Kanske har inte påsken någon speciell färg…Ändå känns gult, vårgrönt och lila väldigt ”påskigt”. För mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: